Trygghet Fortrolighet Samarbeid

Psykologspesialist Peder Erlend Anda

Om selvhjelp


Selvhjelp innebærer konkrete tips for hva en selv kan gjøre for bedre psykisk helse. Ofte skjer dette i form av mer eller mindre allmenngyldige livsstilsråd. Mange av de som går i terapi ønsker slike råd, og jeg har derfor utarbeidet en oversikt med selvhjelpstips som du finner nedenfor.

Selvhjelp kan gi lettelse i hverdagen, men gir ikke egentlig endring av mer grunnleggende problemer og følelsesmessige vansker. Det skiller seg sånn sett fra psykoterapi. Selvhjelp vil heller ikke gi personlig utvikling på samme måte som psykoterapi gjerne gjør.


Selvhjelpsmetodene du finner her vil i de aller fleste tilfeller utmerket kunne kombineres med psykoterapi.

Selvhjelpstips

Det kan være "lettere sagt enn gjort" å følge slike tips og de er kun ment som innspill til hva du ut fra dine forutsetninger kan forsøke å gjøre for å redusere stress o.l., og styrke deg i hverdagen.


- Ta en pause. Av og til holder noen minutter, andre ganger trenger vi å koble av over tid. En pause kan også være å bytte miljø.

- Bruk kroppen. Regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til at du konsentrerer deg bedre, sover bedre, føler deg bedre og ser bedre ut. Husk at f eks hagearbeid eller en rusletur også er fysisk aktivitet.

- Gjør noe du liker.

- Få nok lys. Gå en tur rundt lunsjtid i vintermånedene. Om du har fleksitid, prøv å utvide lunsjpausen med f eks et kvarter. Kjøp evt en lampe med kunstig sollys om du blir tung og energifattig på vinteren. Vær ute i helgene, spesielt når det er klarvær.

- Vær i kontakt. Prøv å benytte deg av de muligheter du har til aktivitet med andre, samtale og samvær når det trengs.

- Spis godt, regelmessig og stort sett sunt. En tommelfingerregel er å spise mange måltider med mest mulig grønnsaker, samt gjerne bær og rikelig med varierte proteinkilder utover dagen. Spe på med rå nøtter og frukt. Forsøk å unngå ferdigmat og "pulvermat", og drikk fortrinnsvis og mye vann.

- Søk hjelp hvis du står fast. Ikke alle problemer kan løses på egenhånd. Å søke hjelp er å ta ansvar.

- Ta deg gjerne en fest om du vil, men obs at ikke alkohol overtar livet ditt. Rusmidler gjør ofte at vi føler oss bedre, men effekten er som kjent midlertidig. Svært mange psykiske plager er koblet til rusbruk.

- Bry deg om andre. Det er i stor grad en myte at man taper noe eller "ofrer seg" om man viser andre omtanke. Tvert i mot kan det innen visse grenser være svært givende. I tillegg styrker det gjerne relasjoner.

- Forsøk å holde en god balanse mellom arbeid/plikter, fritid og hvile. Fokuser å ha fri når du har fri.

- Gråt over spilt melk. Mange bruker mye energi på å kjempe mot følelser som likevel er der. Ved å sørge og kjenne på andre vanskelige følelser når noe vondt har skjedd bearbeider vi gjerne hendelsene slik at vi står bedre rustet i livet.

Det er fort gjort å pålegge seg selv å gjøre ting man ikke får til i praksis (inkludert å følge tipsene her). Og husk, den gangen du får syklet en tur, slått av en prat eller tatt nødvendige pauser, kan være viktigere å fokusere enn de ti gangene du ikke får gjort det.


Lykke til!